5 dingen die je moet weten over Kwebbelkop, de YouTube-gamer die nu met 'pensioen' is en zelf een game lanceert (2024)

  • Jordi van den Bussche (28), beter bekend als game-influencer Kwebbelkop, heeft zijn eigen game Helskate gelanceerd.
  • Als Kwebbelkop maakte hij 10 jaar lang iedere dag een video waarin hij een game speelde en becommentarieerde. Nu verschijnen zijn video’s minder vaak op YouTube.
  • Zijn leven ziet er anders uit, nu hij als ondernemer meer tijd steekt in andere projecten. Business Insider bespreekt 5 opvallende dingen uit de carrière van Kwebbelkop.
  • Lees ook: Dit is wat een ‘finfluencer’ met 180.000 volgers op TikTok verdient aan haar content – en zoveel geeft ze eraan uit

Am I quitting YouTube? luidt de prikkelende vraag als titel van een recente video van Kwebbelkop, het kanaal van een van de grootste Nederlandse YouTubers Jordi van den Bussche (28). De influencer die groot werd met gamen heeft zijn activiteiten de afgelopen jaren behoorlijk uitgebreid.

Afgelopen woensdag kondigde zijn eigen game ‘Helskate aan tijdens het Summer Game Fest in Los Angeles, waar de game-industrie nieuwe titels presenteert. Op gamingplatform Steam hebben binnen 12 uur 10 keer zoveel mensen Helskate aan hun wishlist toegevoegd dan het aantal dat voor de komende 6 maanden werd verwacht.

Helskate is de eerste videogame van Phantom Coast, de indie gamestudio opgericht door Van den Bussche die bestaat uit een team van twintig ontwikkelaars. Het bedrijf heeft game-investeerder Kowloon Nights als partner en kreeg onlangs een miljoenen investering van een “toonaangevend gamebedrijf”, aldus het persbericht.

Naar eigen zeggen is Helskate ’s werelds eerste skateboarding roquelite – lees hier wat roquelite is als je (nog) niet into gaming bent – en biedt het een unieke ervaring. Die ervaring houdt onder meer in dat je skater Anton Falcon helpt monsters te verslaan die zijn droom proberen te dwarsbomen. Die droom is skateboarden en van de fictieve, vervallen stad Vertheim een skateparadijs maken.

De ontwikkeling van games is een van de vele activiteiten waar Van den Bussche tegenwoordig zijn energie in steekt. Daarmee ziet zijn leven er anders uit dan toen hij fulltime Kwebbelkop was. Reden voor ons om vijf opvallende dingen over Kwebbelkop op een rij te zetten.

1. Helskate: 'Het gaat niet om de winst'

5 dingen die je moet weten over Kwebbelkop, de YouTube-gamer die nu met 'pensioen' is en zelf een game lanceert (1)

Als 'succesvol ondernemer en fervent gamer' is de oprichting van gamestudio Phantom Coast een logische vervolgstap voor Van den Bussche. Het is een uitlaatklep voor zijn passie en met het ontwerpen van een videogame komt een droom in vervulling, aldus het persbericht.

En het thema skateboarden?

"Ik ben niet per definitie een skater. Echter zag het team hier een mooie niche, namelijk de combinatie tussen skating en combat", zegt Van den Bussche tegen Business Insider. Hij omschrijft Helskate als een mix tussen het "fantasierijke Elden Ring en de geliefde Tony Hawks-games", die tussen 1999 en 2019 naar schatting meer dan 1,4 miljard dollar aan inkomsten genereerde wereldwijd.

Voor Helskate is geen omzetdoel gesteld, maar het is wel de bedoeling dat de game minimaal de investering van enkele miljoenen terugverdient, aldus de ondernemer. "Als wij de potentie van Helskate vergelijken met andere games, hetzij skateboard games, combat games, of indie games, geloven wij zeker dat dit haalbaar is", zegt hij.

Het team werkte vier jaar aan Helskate waarvan een early access ofwel eerste versie, dit najaar op het gamingplatform Steam moet verschijnen. Steve Swink die onder meer bekend is van Tony Hawk's Underground heeft de game geregisseerd en ontworpen.

Daarnaast krijgen ervaren online gamers een belangrijke rol in de ontwikkeling van de game, want Helskate is volgens Van den Bussche bewust nog niet compleet. "Wij brengen nu juist Helskate uit onder early access, zodat we aan de hand van feedback de game naar een hoger niveau kunnen brengen. Het gaat niet om winst, maar om de creativiteit."

Wie een voorproefje wil van de game, kan hier de trailer van Helskate vinden.

2. Hoe begon Kwebbelkop?

Jordi van den Bussche maakte "keurig, netjes" zijn VWO af, zei zijn moeder in de aflevering 'Goudzoekers in YouTubeland' uit 2017 van VPRO's Tegenlicht. Ze deed verschillende suggesties voor studies toen haar zoon de middelbare school had afgerond.

Maar Van den Bussche zei een jaar lang zijn energie in YouTube te willen steken. "Kijken hoe ver ik kom". Zijn moeder die toen manager was in een callcenter, zag daar mensen zitten met dubbele mastertitels die niet aan de bak kwamen.

"Toen heb ik gezegd: 'Nou wat zij verdienen op die leeftijd, dat moet jij ook verdienen'. Na drie maanden zei hij al: 'ik ben voorbij mijn target'", vertelde ze. Het kanaal Kwebbelkop maakte Van den Bussche al aan in 2008, maar de eerste video werd in 2011 geplaatst. In 2013 werd hij fulltime YouTuber.

In de Tegenlicht-aflevering vertelde Van den Bussche over zijn werk. Iedere dag plaatst hij een video waarin hij een game speelt en becommentarieert, energiek en met veel woorden, vandaar Kwebbelkop. Hij kiest onder meer games die al veel views op YouTube hebben opgeleverd.

In de documentaire komt ook naar voren dat het algoritme van YouTube op een gegeven moment op de schop gaat: langere video's worden door het platform aanbevolen en dagelijks uploaden is belangrijk. Dit pakt gunstig uit voor game-influencers die in staat zijn meerdere en lange video's te produceren.

Anders dan content creators die bijvoorbeeld eerst een script moeten schrijven en meer dan een scherm en microfoon nodig hebben voor een productie.

3. What happened to Kwebbelkop?

Zoals voor wel meer Youtubers geldt, wordt op Google ook over Kwebbelkop de vraag gesteld wat er met hem is gebeurd. Dit kan te maken hebben met een periode waarin het aantal views van het kanaal leek in te storten.

In een jaar tijd daalde het aantal views van 97,9 miljoen in april 2021 naar 8,5 miljoen in april 2022, een daling van 90 procent, aldus het Youtube-kanaal SunnyV2 dat hier vorig jaar een analyse aan wijdde. Een belangrijke oorzaak zou volgens SunnyV2 zijn dat Van den Bussche geen 'hyperfocus' meer heeft op het kanaal.

Kwebbelkop-volgers konden jarenlang iedere dag op een nieuwe video rekenen - een video "die beter is dan de vorige", zei Van den Bussche zelf in Watchtime Podcast. Dat leverde volgens SunnyV2 content op die kijkers het liefst wilden zien.

Maar tegenwoordig gaat Van den Bussches aandacht naar andere zaken, zoals hij zelf ook aangeeft.

Onder meer naar Bloo, een Youtube-kanaal met een AI in de hoofdrol. SunnyV2 zag na de lancering van Bloo in mei 2021 het gemiddelde aantal views van het AI-kanaal stijgen naar 4 miljoen per maand, terwijl dat van Kwebbelkop in die periode daalde naar gemiddeld 40 miljoen per maand.

Daarnaast stopte Kwebbelkop na 10 jaar met dagelijks uploaden. Elke geplaatste video zou vanaf nu top notch, really flipping good zijn, beloofde hij. Maar dat viel volgens SunnyV2 tegen toen Van den Bussche met drie bragging-video's op de proppen kwam over zijn auto, huis en hond van 10.000 dollar.

Kwebbelkop vatte de kritiek sportief op en beloofde verbetering in een comment op de video van SunnyV2.

Tegen Business Insider zegt Van den Bussche dat het Youtube-kanaal bewust minder is geworden, aangezien hij niet meer elke dag filmpjes wil maken. "De verdere daling in views volgt juist de strategie van mijn bedrijf JVDB Studios, waarbij de focus van mij zich verplaatst naar nieuwe projecten en het supporten van andere talenten."

Daarmee komen we op het volgende punt:

4. Wat doet Kwebbelkop nu?

5 dingen die je moet weten over Kwebbelkop, de YouTube-gamer die nu met 'pensioen' is en zelf een game lanceert (2)

In zijn video Am I quitting Youtube vertelt Kwebbelkop dat hij met pensioen is gegaan. Dat betekent in zijn geval dat hij is gestopt met dagelijks voor de camera zitten voor zijn kanaal, iets waar hij "na tien jaar moe en uitgeput" van raakte. "Ik wil geen views meer najagen", aldus Van den Bussche in de video.

In plaats daarvan maakt hij content die door passie gedreven is en focust hij op andere zaken. Zijn bedrijf JVDB Studios met zo'n 60 werknemers is onder meer de eerder genoemde virtual Youtuber Bloo gestart. Het kanaal telt volgens Van den Bussche nu zo'n 16 tot 20 miljoen views per maand.

"Samen met mijn team bij JVDB Studios werk ik aan een groot aantal projecten, zoals AI-channels, de gloednieuwe DubDash-technologie (waarbij gesproken tekst in video's automatisch in de gewenste taal wordt nagesynchroniseerd , red.) en natuurlijk Helskate", somt Van den Bussche op.

"Daarnaast werken we aan andere B2B-services zoals influencer markteting en online marketing, beginnen we aan verschillende Snapchat-shows in samenwerking met Snapchat en starten we binnenkort een business podcast."

Vorig jaar stapte Kwebbelkop ook in de digitale kunstwerken, ofwel Non-Fungible Tokens (NFT's). In januari 2022 lanceerde hij het NFT-platform LaunchMyNFT, waarop gebruikers eenvoudig veel NFT's kunnen creëren. In dat jaar brak echter ook een cryptocrisis uit.

"Het doel is om eind dit jaar één miljoen unieke gebruikers naar het platform te trekken en meer dan 100 miljoen NFT's te hebben gecreëerd", zei Van den Bussche destijds in een persbericht. Het is niet duidelijk hoeveel gebruikers het platform nu telt en hoeveel NFT's zijn gegenereerd. Het team van Kwebbelkop heeft laten weten dat hij niet meer betrokken is bij LaunchMyNFT.

5. Hoe rijk is Kwebbelkop?

Kwebbelkop is niet scheutig met informatie over zijn vermogen. In de video Am I quitting Youtube vertelt hij dat het nul is, volgens zijn rekenmethode. Maar met 0 euro kun je natuurlijk geen penthouse van zo'n 5 miljoen euro kopen in Amsterdam-Noord. En ook geen Mercedes G Wagon of dure hond.

Quote schat zijn vermogen op 14 miljoen euro. Aan het zakenblad vertelde Van den Bussche dat hij niet in sparen gelooft en vooral wil investeren.

"Ik leef een dróómleven", zei hij tegen het zakenblad. "Ik ben bekend, ik heb echt alles wat je maar kunt willen en er is niets wat niet binnen handbereik is voor mij, en dat waardeer ik als geen ander. De kans die ik heb gekregen ga ik úitermate benutten om toffe dingen te bouwen, om Amsterdam op de kaart te zetten en mensen te helpen en inspireren."

Lees ook: Influencer marketing vormt wereldwijd een industrie met een omvang van $250 miljard – dit zijn 5 belangrijke trends

BEKIJK OOK: Hoe selecteer je cryptomunten als belegger? Van de bitcoin, tot altcoins en meme coins

5 dingen die je moet weten over Kwebbelkop, de YouTube-gamer die nu met 'pensioen' is en zelf een game lanceert (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6134

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.